Какво не трябва да правите при покупка на жилище

ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ

Знаете ли вече как трябва да изглежда дома на мечтите ви, намерили ли сте начина, по който да го постигнете? Добре е да сте наясно и със съветите на експертите преди да направите тази важна стъпка – купуването на имот. Според тях има основни неща, които всеки трябва да знае, за да бъде сигурен, че сделката, която сключва е както изгодна, така и правно издържана.

1. НЕ ГО ПРАВЕТЕ САМИПокупка на жилище

Задължително трябва да разполагате със собствен брокер на недвижими имоти или адвокат. Не разчитайте на агенцията за недвижими имоти, предлагаща апартамента или къщата, нейната лоялност много често е насочена единствено към продавача и неговите интереси. Потърсете агент, който има опит в представяне на интересите на купувачите, особено, когато искате да купите имот от неговия собственика. Почти сигурно е, че той няма да е компетентен, когато става въпрос за специфични законови разпоредби и изисквания или ще забрави за тях /понякога дори умишлено/. Важно е да ангажирате агента преди да започнете да търсите имот. А ако за първи път купувате недвижимо имущество не се колебайте да похарчите допълнителна сума пари и за наемане на адвокат, със сигурност ще ви бъде полезен. Повечето купувачи се насочват към услугите на адвокат едва, когато вече са подписали договора.

2. НЕ ПРАХОСВАЙТЕ ПАРИТЕ СИ

Източването до стотинка на спестяванията или трупане на дългове по кредитните карти за купуване на ново обзавеждане за всекидневната, голям телевизор, или нова кола, може да се отрази негативно при подготовката на ипотеката. Избягвайте харченето на пари преди да финализирате сделката, независимо дали са в брой или в кредитната ви карта. Пазете се от изпадане в задлъжнялост и разполагайте с колкото се може повече пари в банковата си сметка.

3. НЕ СМЕНЯЙТЕ РАБОТНОТО МЯСТО

Според експертите преди да бъде финализирана сделката е добре да не предприемате смяна на работното място. Дори не се и замисляйте да се местите от една длъжност, на която получавате дадена сума, на друга като самонает. Кредиторите искат стабилна работна позиция, което ще рече и стабилно възнаграждение, и обикновено смятат, че самонаетите успяват да си осигурят добър доход за не повече от две години.

4. НЕ СЕ ПРЕДОВЕРЯВАЙТЕ

Само защото агенцията за недвижими имоти ви изглежда загрижена и добре информирана, не означава, че няма да прибере добра комисионна. Само вие можете да защитите собствените си интереси. Повечето купувачи на недвижимо имущество вярват прекалено много на агентите, продавачите и агенции. Защитавайте интересите и бъдете в час с целия процес на покупко-продажба.

5. НЕ СЕ ЗАЕМАЙТЕ САМ С УСЛОВИЯТА ПО КРЕДИТА

Не се опитвайте да преговаряте сам за условията по кредита, преди да сте се консултирали с професионалист. Добре е да нямате нито много, нито малко отворени кредитни сметки, най-добрият кредит е старият кредит, съветват специалистите. Друга възможна грешка е да прехвърлите всички налични средства в една кредитна карта, за да регистрирате нулев баланс по другите. Най-добрата комбинация е разпределяне на парите в няколко кредитни карти. Не изчерпвайте всичките си спестявания за покриване на дълговете по кредитните карти.

6. НЕМИСЛИМО Е ДА ЛЪЖЕТЕ

Кредиторите искат да знаят колко пари в брой влагате в жилището. Ако сте ги взели на заем, който след това ще трябва да връщате, определено ще възникне съмнение за възможностите ви да се справите с всичките си дългове в бъдеще. Ако парите са ви подарени и не трябва да бъдат възстановявани, това е добре. Каквото и да правите недейте да лъжете, че са ваши, когато сте ги взели от приятел или роднина – банката може да поиска документ за произхода на сумата. Лъжата може да провали цялата сделка.

7. НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ СТАРИТЕ ДОКУМЕНТИ

Не пренебрегвайте документите за сметките, банковите извлечения или постъпленията от данъци. Добре е да разполагате с всички документи, които банката може да поиска от вас – като официална информация за дохода, данъчни плащания през последните години, ако сте самонает. Всеки документ или доказателство, удостоверяващи финансовото ви състояние, надеждността ви като платец, ще ви бъде полезен.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 14 =