Безмаслен компресор или маслен – кой тип да изберем?

Когато обмисляте какъв тип компресор да закупите, вероятно веднага изниква въпроса дали да заложите на безмаслен компресор или на такъв, който работи с масло. И двете опции са атрактивни, но техните предимства се разкриват при различни работни условия.

Маслен компресор

Компактните маслени компресори с директно задвижване са идеални за гаража и вилата. По-мощните и големи модели са подходящи пък за работилници и в производството, защото издържат на продължителна непрекъсната работа.
Маслените компресори са предпочитани за работилници, където се използват с гаечни ключове, свредла и телбодове – маслото навлиза в сгъстения въздух и смазва триещите се части на инструмента.

Работата на масления компресор обаче е много шумна и изисква постоянно обслужване. Маслото трябва да бъде сменено навреме и нивото му да се контролира.

Безмаслен компресор

Безмаслените компресори се избират заради тихия решим на работа, чистия въздух и лесната поддръжка. Те са подходящи за всякакви помещения – в дома, в работилница за боядисване, в научна лаборатория и в малки производствени предприятия. Шумът на компресора не е по-силен от този в един работещ офис, а всички знаем, че тишината ни помага да се концентрираме по-лесно. Въздухът, който напуска компресора, е чист – маслото няма да попадне в боята и евентуално да развали покритието. Не е необходимо също така и компресорът да се обслужва – той е готов да работи веднага след като сте го закупили.

Първите модели компресори без масло са направени на базата на маслени едноцилиндрови аналози. Те не бяха подходящи за продължителна работа, но бяха подходящи за боядисване, надуване на гуми или продухване.

Съвременните компресори без масло претърпяха големи структурни промени – оборудвани с тефлонови пръстени те се използват за намаляване на триенето между буталата и цилиндъра, а двигателят работи с по-ниска честота. Модерният безмаслен компресор работи толкова дълго, колкото и масленият бутален компресор с директно задвижване, но е в пъти по-тих.

Липсата на масло улеснява работата му, а при подмяна на тефлонови пръстени, безмаслен компресор е в състояние да ви служи дълго време.