Да правим ли ремонт, когато сме под наем

Когато сме под наем ние не смеем да предприемем никакви крачки, но винаги има начини…
Ако живеем в апартамент под наем, обикновено не се ангажираме със сериозни ремонти. Разчитаме, че някой ден щастието ще ни се усмихне и ще имаме свой дом, или просто приемаме обстановката такава, каквато е. Разбира се, ако се намирате в уютно жилище, което няма нужда от ремонт, можете само да се радвате и да не мислите по въпроса. Обаче, ако нещата при вас не стоят така, вие сигурно отдавна мечтаете да осъществите генерална промяна вкъщи.

Да предприемете ли първата крачка?

Започнете с директен разговор с наемодателя. Има значение какъв човек стои насреща ви, дали е склонен на споразумение, дали въобще желае да се прави ремонт в имота му, как ще се приспадат вложените средства. За да защитите интереса си, редно е всичко да бъде официално и да бъде упоменато в сключения договор. Бихте могли да не плащате никакъв наем няколко месеца, или да давате по-малка сума за определен период от време. Какво ще решите зависи и от двете страни, трябва просто да се уточните и всички да са удовлетворени.
Следващият етап вече е свързан по-конкретно с планирания ремонт. Щом сте получили зелена светлина за него, действайте по същество. Съставете си списък с необходимите дейности, както и с материалите, които ще бъдат използвани. Това може с помощта на някой от избраните майстори, които ще ви насочат правилно на какво да обърнете внимание. Не пропускайте един от най-важните моменти, които обикновено биват подценявани – някой трябва да се погрижи за грубата строителна работа, а после и да отнесе отпадъците. Ето защо си наемете фирма, извършваща услугата кърти, чисти и извозва.
Предстоят ви дни, които ще са по-натоварени от нормалното, но пък накрая ще се наслаждавате на резултата и няма да имате търпение да се прибирате у дома.
Предупреждение: Ако сте попаднали в обратната ситуация, когато наемодателят настоява да започне ремонт, обсъдете час по-скоро темата, защото може впоследствие това да се отрази на цената на наема. Това не е толкова фатално, стига вас като наематели да ви устройва, а и отсрещната страна да е коректна. Не са редки случаите на ултиматуми и изнудвания, особено когато става дума за настанени семейства с малки деца.