Флорални декоративни техники

Доста стряскащо някои от хората, това интериорно решение е неостаряващо и винаги актуално и особено ефективно в борбата със скучния и стегнат интериор.

Трудно е да говорим за флоралните елементи като самостоятелна категория в интрериорния дизайн, тъй като те присъстват в много от класическите интериорни стилове – Барок, Рококо, „Луи XIV” и др. Всеки вид флорална щампа има свой собствен стил, цвят и идентичност. Това своеобразно бягство от скучния и праволинеен интериор е често използвано при предекориране на пространствата, тапицериите на мебелите и дори щампиране на дървени мебели. Идеалната цел на използването на флоралните елементи е привнасянето на добро настроение, цвят и разчупване на цветовата палитра.

Най-честите помещения, които „търпят” настроението на цветните щампи са дневната, спалнята и донякъде банята. Този тип интериорни решения не са подходящи за работни помещения като кабинети или строгата среда на библиотеката, коридорите и донякъде кухнята (където може да се използват в умерени количества).

Флорални щампи може да изглежда смущаваща на първо време, но след като имате няколко насоки, те не са трудно съчетаеми и гарантирано ще добавите живот и радост към пространството в дома ви.

  • 1. Размера въздейства по различен начин на възприятието за флоралния принт. Големият принт върху нещо малко(например холна маса, лампа, ваза) изглежда актуално и хармонично, ако добавите и декоративни възглавнички върху дивана с умалена версия на същия принт, ще предадете на помещението „винтидж” визия.
  • 2.  Мебелите с флорална тапицерия като диван, кресло, люлеещ се стол и др. не придават задължително бабешки вид на помещението. Всичко зависи от детайлите. Не претрупвайте с флорални елементи, а само ги загатнете. Не е нужно цялата тапицерия на дивана да е флорална (може само долната или горната част).Много е важно да не съчетавате флоралната тапицерия с аксесоари (като възглавници, лампи, вази, пердета) със същата или различна флорална щампа – те трябва да са изчистени от „тежки елементи”, за да не претрупват пространството.