Как да изберем подходящ климатик за дома или офиса

Изборът е логичен и лесен след като сте наясно, че климатиците са енергоспестяващи, високоефективни както при топло време, така и при студено и разбира се могат да бъдат при правилен избор икономични.

Решението за закупуването на климатик е трудно, тъй като има много характеристики, които не могат да бъдат намерени при различните продукти и още доста неща които трябва да съобразите. Но няма нужда от притеснение, защото всъщност не е трудно да купите, монтирате и да се раздавте на климатика си.

Първото по важност е да сте запознати, че има два вида климатици, които голяма част от хората могат да закупят и монтират сами – прозоръчни и преносими такива. За останалите, които  са инсталирани директно на стената, ще са необходими професионалисти.

За голяма част от хората прозоръчния климатик е най-лесното решение, защото е евтин, лесен за откриване и работи добре. Но трябва да знаете, че той не е за всеки, защото е тежък, създава се по-голям шум и задължително трябва да бъде монтиран в прозореца под точно определен  ъгъл, за да може да се оттича конденза от него в горещите  дни.

Друг вариант е да закупите преносим климатик като  размерите са колкото мини хладилник  и вместо да заемат целия прозорец, те заемат само мястото където са поставени и влиза по-малко от лошия въздух и силните външни шумове. Има голям маркуч прикрепен към него и него трябва да монтирате в прозореца, за да излиза горещия въздух от климатика. Имайте предвид, че изпускателната система не е много добра и затова не е толкова ефективно, колкото прозоръчния.

Първа стъпка: Измерете прозореца и стаята

Първото нещо, което трябва да разберете е  размера на прозореца, в който ще монтирате климатика, а също и обема на стаята, за да знаете колко мощен климатик ще ви е необходим.

Стъпка втора: Изчислете мощността

Мощността на климатика се определя от броя BTU (британски термични единици), които той извежда.

Стъпка трета: Разберете колко климатици ви трябват

Освен това помислете много добре колко често трябва да се охлаждат избраните от вас помещения. Преценете коя стая има  нужда от охлаждане/отопление и коя не – например кухнята.

Стъпка четвърта: Избор на марката и покупката на климатика
След като знаете колко климатика ви трябват и с каква мощност, според  бюджета с който разполагате и различните изисквания, направете своя избор на марката климатик. На пазара им различни производители, като най-популярните са климатици дайкин, fujitsu general и gree. Това са доказани производители с дългогодишен опит в тази област.

Стъпка пета: Инсталирайте този AC

Ето още едно място, където хората се сблъскват с проблеми, защото монтирането на климатик всъщност е доста лесно, но изисква много сила и малко търпение. Опитайте се да намерите под ръка втори човек, който да ви помогне, и дори повече от един, ако се намирате на по-висок етаж.