Как да използвате пълноценно пространството в дома си?

Няколко съвета как най-пълноценно да използваме пространството в жилището си

Тъй като у нас масовата част от хората живеят в малки по квадратура жилища, тази статия сме посветили на това как да пестите максимално от мястото и да използвате най-рационално пространството.

Малката квадратура не е задължително да значи ограничение, а напротив – нови възможности.

Стените и вградените в стената мебели

Стените могат да изпълняват множество допълнителни функции освен основното си предназначение.

Например в кухнята можете да ги използвате, като поставите на окачалки вашите кухненски прибори и пособия.

Този по своему арт хаос е много актуален за визията на съвременната кухня.

 

Друга опция са малки етажерки по стените, подвижен плот или пък вградени мебели. Всяка ниша или ъгъл могат да се използват с тази цел, за да се превърнат в ъглови шкафчета, вградени полици и дори мини-гардеробчета.
На стената можете да опрете дори щендер за дрехи, ако нямате място за голям гардероб.

Таваните също могат да помогнат в оптималното усвояване на пространството. Не само, за да закачите висящи саксии на тавана, но дори могат да се окачват люлеещи се кресла, мини-диванчета и рафтчета.

Мебели в мебелите

Тази игра на думи всъщност означава всички онези малки мебели, които могат да се пъхнат под други мебели.

Например мини шкафчетата могат да се сложат под бюро, маса или нещо друго. Ако имат колелца, то лесно можете да ги придвижвате от помещение в помещение.

Напоследък стават все по-актуални и различните по големина и визия кутии за съхранение. Това всъщност са го открили отдавна нашите баби, но понастоящем употребата им е част от най-съвременните тенденции в интериора. Така вместо мини шкафчета можете да използвате кутии, които са по-евтини.Освен това кухите мебели, като например пейката за сядане в антрето, табуретките и други могат да се използват за съхранение на вещи. Интересни идеи за функционални модулни мебели можете да намерите в Икеа

За най-необходимите вещи

Изберете кои вещи са ви ежедневно необходими и ги съхранявайте на удобно място. Не е нужно всичко да бъде „на една ръка разстояние”. По-често пренареждайте предметите и така хем ще има ред вкъщи, хем ще имате достъп до всичко необходимо. Или пък откривайте допълнителни функционалности на помещенията според възможностите.

За оптичните измами

Огледалата и светлите цветове визуално правят по-големи помещенията.

Това няма да ви помогне да поберете повече вещи, но пък ще ви кара да се чувствате „по-нашироко”. И, разбира се, сложете акценти на тавана, които да привличат погледа нагоре и използвайте играта на светлини.

Балконът

Балконът не е нужно да се превръща визуално в склад, но въпреки това е възможно да изпълнява именно такава функция. Ако е открит, лесно се превръща в мини градина. Един вграден шкаф в някой ъгъл, няколко полици по стените и дори цветарник, направен от старо пале, също захванат за стената, го превръщат в съвсем ново място с допълнителна функционалност. Подвижна масичка пък ще ви позволи да си пиете кафето на него в топлите утрини.

Още идеи за дома можете да намерите в сайта на Ремонт Експерт