Как да разпределим шкафовете в кухнята

Дошло е време за ремонт?

Купувате си ново жилище?

Дошъл е моментът, в който да решите как да пренаредите всичко – къде да сложите онази голяма тенджера, къде точно да поставите всичките подправки и къде ще ви е по-удобно да приберете консервите…

Все въпроси, на които отговора може да дадете само вие, но пък ние можем да ви дадем някой и друг съвет за различните кухни и разположения.

Най-лесно е когато имате кухня с горни и долни шкафове, които са повече на брой. За съжаление не всеки може да разполага с такива и трябва да се задоволи с каквото може. Затова и първият ни съвет към вас е да сложите големите кухненски съдове в долния ред шкафове, където ще можете да ги достигате по-лесно и бързо. Започвайки от най-големия към най-малкия, може да ги съберете един в друг, за да заемат по-малко място, отколкото биха заемали в друг случай.

По абсолютно същия начин може да решите проблема с подреждането на различните сервизи с чинии, с които разполагате. Колкото по-голям е шкафът, толкова повече може да съберете. Започнете с най-широките и дълбоки чинии за най-отдолу, а след това може да сложите следващите. Но не слагайте най-малките върху най-големите – стремете се все пак да има естетика в подреждането, макар и да не разполагате с много пространство.

Сервизите с чаши може да разположите в шкафовете, които са на горния ред. Ако имате шкафове, които са със стъклена витрина, то там може да наредите по-красивите сервизи, за да постигнете естетически изглед на кухнята ви.

По-ниското ниво на шкафовете на горния ви ред е чудесното място, на което да разположите всичките си видове подправки. Така винаги ще са ви под ръка, когато готвите. Интересна идея и да ги подредите в специална поставка само за подправки, за да не се чудите после кое къде отиде.

За да спестите повече пространство може да използвате гърба на кухнята дори. На него може да сложите специални поставки, на които да наредите пособия като черпак, нож и всички от този род, а на по-малки дръжчици дори може да поставите различни чаши за кафе и чай.

И като цяло, не забравяйте – по-тежките съдове и сервизи на долните редове, а по-малките на горните. Сложете пособията, които използвате най-често на места, които са лесни за бързо достигане. Най-горе може да поставите малки уреди и неща, които използвате по-рядко, а ако случайно ви остане малко стена от едната страна, то можете да я използвате за поставяне на кърпи и ръкохватки.