Каква подова настилки да изберем за банята?

Видове подови настилки за баня

Подовите настилки за баня в къща или апартамент включват, подови настилки за баня, антре, коридор, мокро помещение, тоалетна, балкон, двор, мазе, стълбище и други. Мазе. Малко по-различни могат да бъдат материалите за подови настилки в дома, които са предназначени за кухня, детска стая, дневна, хол и други интериорни зони, в които няма влага и не се изискват влагоустойчиви довършителни елементи. В жилищните пространства, в които хората прекарват по-голямата част от времето си трябва да бъдат топли и уютни.

Същевременно съществуват и подови настилки в обществени и търговски зони като басейни, болници, ресторанти, рецепции, обществени сгради, детски градини, магазини, офиси, подови настилки за баня в ресторанти, физкултурни салони и други.

Идеи за подови настилки за баня

  • Монохромни плочки. От цвета на плочките ще зависи и настроението, което според идеята на собственика, трябва да придаде атмосфера на банята. Зелените, тюркоазените, сивите и сините покрития се считат за хладни, докато цветове като червено, теракота, бежово или розово са по-топли и меки. Помислете за отражението на светлината.
  • Плочки имитиращи естествени материали. Производителите на плочки пускат нови колекции два пъти годишно, предлагайки креативни и модерни решения. Любителите на природата и естествеността се спират на плочки, наподобяващи на външен вид  естествен камък, травертин, мрамор, тухли или дърво.
  • Плочки с метален цвят. Плочките също могат да приличат на метал като сребро, злато или бронз.

В повечето случаи плочките за подови настилки са хигиенични и хипоалергенни. Имат отлична хидроизолация, нехлъзгаща се повърхност и добри противопожарни характеристики. Сред минусите на тези плочки са, че някои от тях може да не подлежат на рязане, особено тези с дигитален печат, а други са подходящи само за вътрешно полагане. Може да направите и депукаж за по-оригинален и ярък визуален ефект.