Какви шкафове да изберем за кухнята

Кухнята е място, в което прекарваме голяма част от деня си. Там се храним, прекарваме време със семейството, а понякога дори и сбирките с приятели се случват там. Затова е важно кухнята ни да бъде удобна, функционална и с правилно избрана конфигурация, която да е точно за нас.

Дали ще изберете кухни от масив, или от други материали, важното е те да бъдат направени така, че да подхождат на индивидуалния стил на собственика. Разбира се, един шкаф може да живее различен живот в зависимост от това къде е поставен, а ние сме тук, за да внесем малко светлина в подредбата на шкафовете, за да бъдат най-оптимално удобни.

Какви шкафове да поставим за долния ред? шкафове за кухня

За долния ред предимно се избират големи затворени шкафове. Те са основното място за съхранение на по-дълбоки съдове като тенджери и тави, както и за поставяне на различни видове комплекти с чинии и купи за хранене. Някои домакини предпочитат да съхраняват там и зеленчуци и опаковки с различни хранителни продукти, които да бъдат лесно достъпни и да улесняват работата по приготвяне на храната.

Важно: Помислете на каква височина ще ви бъде най-удобно да работите, за да може около нея да се нагласи височината на мивката и шкафовете под нея – те са определящи за височината на целия долен ред.

Помислете как ще ви бъде най-лесно да ги отваряте – може да избирате между различни видове дръжки, както и типове механизми, чрез които да ги отваряте. Долните шкафове рядко дават възможност за добавяне на прозорче, тъй като често събират в себе си тежките съдове, както и препарати, които не са любима гледка, за когото и да било.

Какви шкафове да изберем за горния ред?

В зависимост от мястото, с което разполагате, може да изберете различен на брой шкафове. Изберете няколко, които да са стандартни шкафове и в които да приберете всичко, което не искате останалите да виждат. Ако помещението Ви е с високи тавани, то тогава можете да си позволите по-високи горни шкафове и по този начин да си осигурите повече място за съхранение. Ако разполагате с малко помещение и високи тавани, на горният ред бихте могли да подредите и по-тежките съдове, затова избирайте материалът за кухнята добре – Най-издръжливи на тежест са кухните от масив.

Ако кухнята ви е Г-образна или П-образна, можете да изберете ъглови шкафове. Те са много полезни за съхранението на по-малки предмети, които иначе бихте се чудили къде да поставите в другите по-големи шкафове. Изберете такива с механизъм, който да позволява пълно отваряне на вратичките и начин да използвате цялото пространство, за да не остава празно място.

Ако кухнята и холът Ви са на едно място, изберете шкаф, чиито вратички са с прозорче или дори изцяло стъклени. Там можете да поставите любимия си сервиз или всичко, което смятате, че ще помогне на помещението ви да изглежда по-естетически красиво.