Какво подово покритие да изберем? Ламинат, гранитогрес или латекс ?

Предимствата на качествения ламиниран паркет

Подовите покрития са много важна част от ремонта на едно жилище. Напоследък, ламинираните паркети (ламинати) станаха много актуални. Те са изградени от няколко слоя, като основата им е от пресовани дървесни частици. Покрити са с целулоза и защитен слой, който е направен от специални смоли.

Ламиниран паркет
Ламиниран паркет – бук

Този вид паркет се използва най-вече в офиси, обществени сгради или заведения, но често намира приложение и в апартаментите. Може да се използва във всякакви помещения, а почистването му става само с влажна кърпа. Той е много устойчив на слънчева светлина, влага и триене, което го прави предпочитан за всякакви цели. Без проблем може да бъде използван на места, където има повече влага, като сградите от новото строителство например. Неговата износоустойчивост е много висока, тя се определя от класа на покритието. Ламинираният паркет е много по-евтин от естествения.
На българския пазар се продава само вносен паркет, най-вече от Полша, Австрия, Белгия, Швейцария и други страни. Ламинираният паркет се сглобява, той не се лепи, неговите дъски се закопчават една за друга. Поставя се специална подложка под него, при монтажа.

Има много голямо разнообразие от различни видове паркети. Цветовете могат да бъдат всякакви, постигат се много добри имитации на бук, орех, дъб, бамбук, череша и др.

Фирми произвеждащи качествени ламинирани паркети:

https://www.egger.com/

http://www.kareliafloors.com/

http://www.tarkett.com/

Паркетът, който се внася от чужбина е по-скъп от българския. В България се внася ламиниран паркет от Швеция, Индонезия, Китай. Има и много други видове, които са произведени от екзотични дървета.

Не е лесно да се направи избор между естествен или ламиринан паркет, но какъвто и да е той, трябва да бъде качествен и монтиран от специалисти.

Какви са цените на ламинирания паркет:

Цените както знаем се определят спрямо качеството. Цената на ламинирания паркет се базира на няколко основни критерия: износоустойчивост, дебелина, производител, материал и размер. Цените варират от 8лв. за 1292 х 193 мм, 31 клас / АС3, 6мм, подходящ за : Дневна, Спалня, Детска стая ), до 100 лв. за Трислоен паркет с дебелина 14мм., той е подходящ за различни помещения като : Дневна, Спалня, Детска стая, Стълби, Коридор, Офис, Кухня

Цени за поставяне на ламинат

Това са примерни цени за монтаж и демонтаж на ламиниран паркет:

 монтаж на ламинат под 10 м2   м2  5,40лв
 монтаж на ламинат   м2  2,40лв
 монтаж на ламинат по коридор   м2  3,60лв
 монтаж на ламинат по стъпало   лм  24,00лв
 монтаж на ламинат по чело   лм  12,00лв
 демонтаж на ламинат   м2  2,00лв
 монтаж на естествен паркет   м2  7,80лв
монтаж на естествен паркет с лепене с включено лепило   м2 26,40лв
 монтаж на естествен паркет по стъпало   лм  30,00лв
 монтаж на естествен паркет по чело   лм  15,00лв
 демонтаж на естествен паркет   м2  3,60лв

Монтаж на ламиниран паркет [ видео ]

Вижте целия процес по монтаж – от поставяне на подложка и редене до монтирането на первази рамки

Паркет от естествена дървесина

Паркетът, направен от естествена дървесина има много привърженици, той е най-масов. За това допринася уюта, който създава в помещението, както и много добрите му топлоизолационни качества. Той се замърсява трудно и е устойчив на драскане. Може да стане като нов с едно циклене.

Най-търсените паркети у нас са тези от бук, дъб, ясен, орех и череша. Трябва да се внимава при монтажа, паркета да прилепне много здраво към основата. Самият монтаж се прави върху замазка, която трябва да е с точно определена влажност от 9%. При естественият паркет има два вида качество – първо и второ. Първото качество се определя от цвета – той трябва да е едноцветен, без чворове.

Подово покритие от корк

Има и подови покрития от корк, които се явяват като алтернатива на масивния паркет и ламината. Коркът е екологично чист и се използва на много места, за тавани, стени и подови покрития. Той се произвежда от най-горния слой на кората на дървото корков дъб, което е много разпространено в страните от средиземоморието. Ходенето върху корковите покрития е много приятно и удобно, защото те са еластични и устойчиви на натиск и удари. Имат и много добра степен на топлоизолация шумоизолация. Коркът има едно много важно предимство, което го прави предпочитан – той топли. Има и много добри естетични качества, съчетава се много добре с всички други материали от интериорния дизайн, като камък, дърво и т.н. Подовите покрития от корк се сглобяват или се залепват директно на основата.

Гранитогрес и теракота като подово покритие

Гранитогресът и теракотът също са предпочитани и се използват на много места, като подово покритие. При тях има изключително голямо разнообразие от видове и цветове, а българското производство е предпочитано. То е на добри цени, както и се отличава с много добро качество. Има и вносни производители, като най-търсените сред тях са Испания, Полша и Италия. Приложението на теракотът е най-вече в санитарните помещения, докато гранитогресът има по-голямо приложение. Той се използва буквално навсякъде – в коридора, хола, кухнята и т.н. Неговата здравина и износоустойчивост го правят идеален за търговски площи, офиси и др. Единственият му недостатък спрямо теракота е това, че при него има по-ограничени цветови решения.

Когато някой реши да освежи дома си, често се чуди и оставя пред себе си дилемата: тапети или латекс? Според много, тапетите вече не са на мода, но има много световни производители и интериорни дизайнери, които ще ги оборят много лесно. Има голям избор от всякакви тапети, те могат да бъдат копринени, хартиени, релефни, гладки и т.н. Независимо какъв е вашият стил и колко сте капризни, със сигурност ще откриете тапет, който да ви хареса, защото разнообразието наистина е огромно. Освен това, тапетите могат да се използват и за кухнята, както и в банята. Качеството на тапетите зависи от тяхната влаго и светлоустойчивост. Те трябва да могат лесно да се почистват.

Латекс – подово покритие

Латексът от своя страна е много практичен. Той се нанася много бързо и елементарно, като покрива големи площи. Подменя се много лесно, ако искате да промените цвета в помещението или е много замърсен. Неговата декоративна стойност по нищо не отстъпва на тапетите, ако е избран добре, в подходящи цветове с оригинална комбинация. Преди да се боядисва с латекс, винаги се поставя грунд отдолу, който пази от образуването на мухъл и влага. Освен това, грундирането води и до по-ниски разходи за латекс, тъй като се намалява неговото количество. Ако шпакловката в помещението не е много добра, можете да използвате релефен латекс, който е много подходящ за такива случаи. Има и латекси, които са създадени специално за помещения с повече изпарения и влага, като кухня и баня. Готово боядисаният български латекс не отстъпва на вносния и е едно много добро решене, защото качествата му са на ниво.

Стените могат да бъдат облицовани и с корк, който се продава на ролки, подобно на тапетите. Той има същите качества, които притежават и подовите покрития от корк.

Фирми за подови покрития:

http://www.conixtrade.com/

https://www.podovinastilki.com/

http://www.lackprom.com/

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =