Конденз при PVC дограма и как да се отървем от него?

Конденз по прозорците се наблюдава целогодишно при определени условия. В това число влиза и pvc дограмата. Когато в помещението е влажно – например се готви продължително чрез варене или друга причина за отделянето й, се получава запотяване на прозореца. Това е нормален процес, при който въздух с повишена температура се срещне с по-ниска такава. Това се осъществява именно от двете страни на прозореца. За да отстраните тази причина е достатъчно да включвате абсорбатор, когато готвите. Той ще отведе директно навън изпаренията, а и миризмите.

По време на строителни дейности и съхнене на строителни материали – замазки, латекс и други е нужно да осигурите постоянно проветрение на помещението. Това може да направите като отворите ПВЦ дограмата широко за максимално време през деня, а след това да го отворите на „ножица”. Така изпаренията ще излизат навън и няма да образуват запарване.

Решение на този проблем е редовното проветряване на стаята около 4 пъти дневно или колкото ви е възможно. Това цели проникване на по-хладен въздух отвън и премахване на запотяванията.

Друг вариант е закупуване на специален уред – обезвлажнител. Той отнема излишната влага като я задържа в резервоарът си. След това той се изсипва и отново е готов за работа. Работи със специални таблетки.

Не подценявайте влагата, защото тя е основната причина за образуване на мухъл и плесен, и то не само върху уплътненията между прозореца и рамката. При прекалено силен конденз капчиците влага се събират и потичат надолу, където се пренасят върху подпрозоречната рамка или още по-зле – директно върху стената. Оттам следва напукване, мухлясване, обезцветяване и други неприятни последици.

 Вентилационната система REHAU AirComfort
Вентилационната система REHAU AirComfort

Точно този конденз е причина много хора да обвинят производителя, че дограмата е некачествена. Причина за това недоволство почти сигурно е, че преди слагането на нова ПВЦ дограма, къщата е била със старата дървена. Недоброто уплътнение е помагало на влагата и водните пари да напуснат безпрепятствено жилището, заедно с топлината от него. След слагане на добре уплътнена дограма, водните пари нямат път навън и се образува запотяване на стъклото.

През студените месеци може да изключвате отоплението за 10-тина минути и да отваряте широко прозорците. Излезте от помещението, а след това затворете прозореца и включете отоплението. Когато сте на работа не изключвайте отоплението, тъй като изстиването на стаята и мебелите ще доведе до нежелано изпотяване след повторно включване на отоплението. Повечето съвременни електроуреди предлагат възможността за включване на „икономичен режим”, който поддържа температура около 16 градуса.

Избягвайте да сушите дрехите на закрито, тъй като изпаренията от тях ще създадат отлични условия за образуването на плесен по тавана и прозорците.

Когато, обаче е налице конденз между двете стъкла на стъклопакета, може би се касае за дефект или повреда в херметическата цялост на конструкцията. Тогава е нужно да се обърнете към фирмата производител, за да изпълнят гаранционно или следгаранионно обслужване.

В случай, че сте наясно със склонността във вашето жилище да се образува конденз най-оптималното решение за вас е PVC дограма от Строй Инвест със стъклопакет с К-стъкло или Всесезонно стъкло.