Консултация със специалист по интериорен дизайн – как да подходите 

Съвместната работа с интериорния дизайнер трябва да е с усилията и на двете страни

Когато имаме жилище за обзавеждане и се обърнем към специалист по интериорен дизайн, ние трябва да сме подготвени и да гоним максимума от съвместните дейности. Това е важно, защото само така ще бъдем удовлетворени от резултатите.

Казват, че консултацията с експертите в тази сфера, е като тази с лекарите. Трябва да сме честни, откровени, подробни и да позволим намеса до такава степен, че да е ефективно „лечението“. Започнете именно от там.

Често клиентите са взискателни, но не подхождат правилно при представянето на идеите си. Онези, които детайлно и отдадено проучват, онагледяват със снимки и представят таблица при заданието печелят пред останалите, които формулират исканията си в едно кратко изречение. В най-изгодна позиция, разбира се, са хората, които умеят да преценят уменията и усилията на отсрещната страна, за да знаят кога да не създават излишни пречки при работата на интериорния дизайнер. Насърчаването на творческия подход винаги е от полза.

Добрата комуникация изисква спазването на следните условия:

  • Насока за цветовата гама

Когато описвате багрите, в които си мечтаете да бъде домът ви, не пропускайте да включите всички елементи – настилките, таваните, стените. Цялостният облик е съществен и приоритетен. Може би целите контраст или пък предпочитате естественото преливане на тоновете – кажете го.

  • Интериорният стил

Уточненията се правят на възможно най-ранен етап. Ако не владеете професионално терминологията, винаги може да се опитате да я разясните, така както вие искате – дали под формата на материали от интернет, с конкретни примери или да изразите намерение обстановката да пасва на индивидуалния ви стил. Несъмнено винтидж или индустриалният интериор са две коренно различни направления и опитът на дизайнера ще ви съдейства да се ориентирате коректно в тях.

  • Задължителните „експонати“

Вероятно притежавате мебели, които държите да присъстват задължително в жилището ви. А може и само да сте набелязали такива, които предстои да закупите. Ваша отговорност е да споменете за тях, за да бъдат включени по елегантен начин в интериора и да не стоят като самостоятелни единици.

  • Проблемни зони

Има места, които е по-удачно да не се виждат, да бъдат скрити по някакъв начин или да се разреши даден проблем. Те трябва да бъдат обсъдени, както и потенциалните варианти за маскирането им. Вслушайте се в предложенията на интериорния дизайнер, но не спестявайте тази информация.

  • Бюджетът

Ключово е да се очертаят границите още в началото. Само така офертата ще бъде подходяща за вас, а представителят на ангажираната фирма ще има зелена светлина да се развихри със съответната сила. Няма нужда да приемате варианти, които не ви устройват и не бихте могли да си позволите на този етап.