Покупка на душ кабина – какво трябва да знаем?

Душ кабините са модерно и практично решение за интериора на банята. Те предоставят значителни предимства, което ги превръща във все по-предпочитан избор от много потребители. Ако и вие сте решили да внесете разнообразие във вашата баня и обмисляте да поставите душ кабина, необходимо е да постъпите отговорно и да вземете информирано решение. Не бързайте да купувате душ кабина без да сте направили внимателно проучване, защото иначе рискувате да похарчите значителна сума пари на вятъра.

За да не се случва това,  в тази статия сме събрали важна информация, която трябва да имате предвид при покупката на вашата нова душ кабина. Ето и най-важните неща, на които да обърнете внимание:

Колко голяма да бъде душ кабината?

Идеалният вариант е да поставите просторна душ кабина, която ще ви осигури максимален комфорт по време на къпане. Трябва обаче да вземете предвид възможностите на пространството, с което разполагате във вашата баня. То е решаващ фактор затова колко голяма душ кабина може да си позволите.

Добрата новина, ако разполагате с ограничено свободно място е, че на пазара се предлагат модели с голямо разнообразие в размерите – между 70 и 160 см. Някои производители биха могли да предложат и услугата за изработка на душ кабина по размер на клиента, ако стандартните размери не са подходящи във вашия случай.

Изберете подходящ механизъм за вратите

Когато вече знаете къде ще поставите душ кабината, много е важно да предвидите място и за отваряне на вратите, ако сте избрали модел с отварящи се навън врати. Тези модели изискват да имате повече свободно пространство, за да не се удрят в странични предмети. Съвсем логично, те са подходящ вариант за по-големи бани.

Ако сте предвидили по-малко пространство за поставяне на душ кабината, удачен вариант са т.нар. плъзгащи се врати, които се прибират настрани и няма нужда да се тревожите за отварянето.

Имате ли нужда от поддушово корито?

Още един от важните въпроси е дали ще изберете модел с поддушово корито, или не. Ако се откажете от поддушовото корито и решите да заложите на праг за душ кабина добре е да помислите точно какъв да изберете. Праговете имат значение не само за външния вид, но и от гледна точка на функционалност. Тяхната основна задача е да спират водата.

В специализираните магазините се предлагат различни видове прагове за баня, направени от пластмаса, акрил, полимермрамор, технически камък и т.н. Пластмасовите и акрилните прагове за баня за достъпни опции, но основен недостатък е, че не са толкова устойчиви. Възможно е да се спукат и да ви се наложи да ги подмените.

Едно практична опция във всяко отношение са праговете за поддушовото пространство, направени от полимермрамор, който притежава значителна здравина. Освен това, благодарение на гладката му повърхност, почистването става бързо и без големи усилия. Трябва да отбележим, че и благодарение на красивата му визия и многообразието от цветове, прагът за душ кабина от полимермрамор ще допринесе и за по-добрата естетика на интериора във вашата баня. В крайна сметка, малките детайли имат силата значително да преобразят пространството, така че не бива да ги подценвате. Сравнително лесно се обработва/реже, шлайфа/, за да докарате в домашни услоивия нужния точен размер и нивелация при монтажа.

Има и гранитни прагове, които могат по поръчка да бъдат изпълнени с Вашите наклони на пода, както и с различна ширина или височина, но пък са по-скъпи, по трудно се обработват и при нужда в домашни условия корекции ще са невъзможни.

Това бяха няколко полезни съвета, които ще ви помогнат при избора на душ кабина. Направете своето проучване, преди да се запътите към магазините в търсене на перфектната душ кабина за вашата баня.