Полезни съвети при избора на кухненско обзавеждане

Какво трябва да знаете, когато търсите кухненско обзавеждане?

Преди да започнете турнето си по мебелните магазини, трябва добре да изясните изискванията и очакванията си. Преценете кой стил ще съответства най-добре на дома и начина ви на живот. Разгледайте мебелните списания и сайтовете за мебели, но имайте предвид, че не всички мебели ще бъдат подходящи за вашия дом. Изрязвайте си снимки от каталози и списания с кухненско обзавеждане, за да добиете цялостен образ на това, което търсите. Възможно е да сте харесали не само кухенски шкафове, но и осветителни тела, завършек на работния плот или цвят. Ако сте насочили към мебелите по поръчка, покажете на мебелните консултанти всички изрезки, които сте събрали.

Направете скица на кухнята

Опитайте се да направите скица на кухнята, на местоположението на уредите и мебелните модули, така че да добиете добра представа за пространството, с което разполагате. Планирайте разположението на кухненските уреди. Запознайте се с особеностите на вградените уреди. Ако имате такива, трябва да знаете, че те не винаги ще паснат със стандартните кухненски модули. Ако използвате газови котлони, трябва да бъдете особено внимателни. Обърнете внимание на това от какъв материал ще бъде долната и горната част на шкафовете. Най-добър съвет в това отношение ще получите от консултантите в мебелните магазини.

В най-общи линии опишете какво искате

Направете си списък с желания. Този списък трябва да включва конкретни неща, които искате да промените във вашата вече съществуваща кухня. Може би кухнята ви е остаряла, непривлекателна, заема твърде много място, имате нужда от повече пространство или обратното – искате повече кухненски шкафове. Искате ли да се запази изгледа към градината? Колкото повече неща отбележите, толкова по-лесно ще ви е при избора на обзавеждане.

Помислете и за бюджета

Помислете и колко пари можете да отделите за новата си кухня. Ориентирайте си в ценовите диапазони и си поставете граници. Така няма да се разочаровате и да изберете твърде скъпо обзавеждане, което не можете да си позволите. Когато знаете с какъв бюджет разполагате, ще се насочите към по-скъпа или икономична кухня. Имайте предвид, че някои аксесоари и елементи водят до оскъпяване на крайната цена. Заменете ги с по-евтини варианти и може би ще можете да си позволите точно този модел. Не правете компромис обаче с механизмите и детайлите, от които зависи живота на вашата кухня.

Какви да са размерите

Измерете съществуващата си кухня и решете какви ще бъдат новите размери на желаното обзавеждане. Ако сте решили да поръчате мебели, споделете идеите с консултантите, а те ще ви помогнат с допълнителна информация, предложения, възможности и препоръки. Опитните консултанти ще ви насочат към най-доброто за вашите нужди, като дискутират с вас бюджета, функциите и характеристиките на мебелите. Професионалните съвети ще ви предпазят от грешки и ще удължат живота на новото ви кухненско обзавеждане.

Обмислете всичко и не бързайте

Една от най-големите ви грешки при закупуването на кухненско обзавеждане е да направите тази покупка импулсивно, спонтанно, без да сте направили необходимото проучване. Наистина е важно да съберете малко информация, преди да обзаведете новата си кухня. Не забравяйте колко много време прекарвате в кухнята и колко е важно да ви бъде удобно. Така че преди да отидете в някой голям мебелен магазин, съберете малко информация, която най-малкото ще ви направи по-информиран и взискателен клиент.