Предимствата на блогчетата YTONG

Защо да изберем Ytong пред керамичните тухли

В тази статия ще научите: какви са цените на блогчетата итонг, размери, зидане и много други

Строителството с блокчета ИТОНГ е все още сравнително нов метод за България, но към него има голям интерес. Този материал може да промени коренно вида на строителството и може да се оприличи като символ на новите материали, като технология, която променя цялостния вид на строителството, в сравнение с това отпреди 20 години. Тухлите четворки и единичните тухли, останаха в миналото, заради голямата си тежест. Те са керамични блокове, които са скъпи и неудобни за работа.Итонг

Сайт на фимата http://www.ytong.bg/
Блокчетата ИТОНГ се произвеждат от газобетон, те са леки и удобни и успяха да изтласкат назад старите материали. Използват се вече в почти всички строежи, опаковани с жълт полиетилен, те преобладават пред останалите строителни материали по строежите. Използват се за изграждане на всякакви жилищни и обществени сгради с различна височина.

Желанието на всички да строят с този материал, който е още сравнително нов и не се познава добре, доведе до използването му на много места, за които не е подходящ. Също така, непознаването му, доведе то неспазване на правилната технология при работа с него.

За да бъде ефективно строителството с всеки нов материал, трябва да се използват и нови технологии за строеж, да се използват нови грундиращи и слепващи материали, шпакловки, мазилки и др. В долните редове, ще научите за какво служат кубчетата ИТОНГ и по какъв начин се работи с тях.
От какво са изработени блокчетата ИТОНГ

Всички материали на ИТОНГ, са направени от автоклавен клетъчен бетон, получен от чист клинкерен цимент, негасена вар, суров гипс, пясък с висока чистота и суспензия на алуминиев прах във вода. Този продукт е екологично чист, тъй като всички продукти, от които е произведен също са такива. Получава се, при налягане от 12 атмосфери и водна пара с температура 200 градуса по Целзий. Така се смесват всички съставки и се получава готовия продукт.

Какви са цените на блогчетата итонг:

В зависимост от ширината и цената е различна за Итонг 50мм. цената е 1,30 за тухла, а за 1 куб.м. съответно 170лв. , за итонг с ширина 300мм цената вече е около 7лв. за брой, като цената за 1 куб.м. е 154лв.

ГАЗОБЕТОН ИТОНГ 50 ( характеристики )

Цена: 164.44 лв с ДДС за КУБ М
Цена: 1.22 лв с ДДС за БРОЙ

дължина мм. 600
ширина мм. 50
височина мм. 250
обемно тегло кг/м3 440
бр. в палет 156+12
топлопроводимост W/mk 0,12
якост на натиск N/mm2 2,5

ГАЗОБЕТОН ИТОНГ 300 ( характеристики )

Цена: 154.26 лв с ДДС за КУБ М
Цена: 6.94 лв с ДДС за БРОЙ

дължина мм. 600
ширина мм. 300
височина мм. 250
обемно тегло кг/м3 440
бр. в палет 30
топлопроводимост W/mk 0,12
якост на натиск N/mm2 2,5

Интересно видео за Итонг:

Интересно: Клетъчният бетон е със силно порьозна структура, която се образува при химичната реакция между алуминия и другите съставки, в резултат на отделения водород.

Това е причината, той да бъде много по-лек от обикновения бетон (около 4 пъти по-малко). Той е добър топлоизолатор, заради затворения въздух в клетките му, обемната му плътност е 400 – 650 kg/m2. По този начин, всички елементи, направени от ИТОНГ изпълняват две функции едновременно. Те са добър топлоизолатор и премахват нуждата от допълнителна изолация или я намаляват до минимум, освен това имат много добри якостни характеристики, което ги прави годни за конструктивни цели.

Клетъчният бетон има убедително топлоизолационно предимство пред другите подобни строителни материали.

За сравнение, можете да видите следният пример:

стена от газобетон с дебелина от 10 сантиметра, се равнява на тухлена стена с дебелина 25 сантиметра.

Газобетонните стени покриват съвременните изисквания за топлоизолация, освен това, задоволяват и изискванията за шумоизолация, при подходяща дебелина на стената.

Казано с други думи, автоквалният клетъчен бетон е материал, който може да се използва за строителство и притежава механичните качества на материалите за зидане, които се счетат за традиционни, но освен това, той служи и за топлоизолация и шумоизолация. Този факт превръща ИТОНГ блокчетата в най-предпочитаният строителен материал от всички.

Предимствата на ИТОНГ

 • Добър звукоизолатор и топлоизолатор.
 • Добрата паропроницаемост позволява на стените да „дишат”, в жилищата се поддържа добър влагообмен. По този начин се постигат условия за комфортен и здравословен живот в помещенията.
 • Не гори, огнеустойчивостта е много добра.
 • Може да се използва за носещи стени, заради добрите си якостни качества.
 • Якостта му на натиск е от 2,5 до 7,5 PMa.
 • Лесен е за обработка. Реже се с трион на мястото на строежа. Подходящ е за придаване на всякакви форми, може да се лепи и да се използва на много места.
 • Поради ниското тегло, могат да се използват блокове с по-големи размери, като по този начин се улеснява строителството, всичко става по-лесно и бързо, транспортните разходи също са по-ниски. Стените, изградени от
 • ИТОНГ натоварват много по-малко цялата конструкция – разликата с керамичните блокове е около 2,1 до 3,7 пъти. Това предимство се използва най-вече, когато се реконструират съществуващи постройки. Освен това, с
 • ИТОНГ се постига по-добра сеизмичност на сградата, разходите за бетон и армировка също са по-ниски.
 • Поради правилната си форма, да се замазват стени, зидани с ИТОНГ е много по-лесно, защото блокчетата са еднакви, имат правилна форма с равни и гладки стени.
 • Стените, зидани с автоклавен клетъчен бетон са здрави и имат дълъг живот, по нищо не отстъпват на тухлените зидове.
 • Този материал е подходящ за всяка част на сградата, може да се използва както за мазето, така и за покрива. Може да се използва за носещи и неносещи стени, вътрешно и външно. ИТОНГ може да бъде определен и като камък, създаден изкуствено, заради химическия си състав. В него няма свободен калциев оксид, т.е. негасена вар, както и кварц. Обемът му не се променя и няма риск от корозия, която се получава под въздействието на вода. ИТОНГ не съдържа елементи, които да могат да се разпаднат при продължително мокрене с вода. Дори при температури над 573 градуса по Целзий, ИТОНГ материалите не се напукват като бетоните, които съдържат кварц пълнители. Напукването става, заради полиморфното превръщане на кварца, което води до увеличаване на неговия обем.
 • ИТОНГ блокчетата са устойчиви и на студ и измръзване. Те могат да стоят открити с години, без никаква мазилка върху тях, без да се разрушат дори повърхностно.
 • Блокчетата ИТОНГ не се изменят с времето. Техният химически състав не се изменя, те не стареят и не променят структурата си. Ако бъдат замазани с циментно-варо-пясъчни мазилки отвън, те стават практически вечни. Животът им е неограничен, което ги прави подходящи за всякакво строителство.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =