Преместваема къща на един или два етажа – как да изберем 

Когато избираме сглобяема къща, трябва да съобразим основните нужди на семейството, което ще я обитава

Наскоро сте се сдобили с парцел и искате бързо да устроите дом или уикенд вила за фамилията. Прекрасно начинание, което изисква съответната инвестиция, както и проект за сградата, чието изграждане предстои.

Може би не сте от хората обаче, които държат да губят време с монолитно строителство. В този случай за вас е подходящо да се насочите към съвременните преместваеми къщи, които добиват все по-голяма популярност сред собствениците на имоти. Предимствата им са добре известни и без да се спираме подробно на тях, а ключов е въпросът дали да изберем конструкция на един или два етажа.

Кои фактори надделяват

По всяка вероятност къщата ще бъде обитавана от няколко члена на фамилията, сред които и малки деца. При тези обстоятелства комфортът трябва да е основен приоритет, както и минимумът от стълби към евентуалния горен етаж. Тази е причината младите семейства да се спират по-скоро на едноетажен модел. Много по-лесно, удобно и безопасно е, считат привържениците на идеята. И два етажа не са непосилни в подобна ситуация, но отговорът зависи изцяло от индивидуалните предпочитания на клиентите на фирмите, предлагащи преместваеми къщи.

Следващият съществен детайл при избора е дали разходите биха били повече, когато говорим за къща на два етажа. Да се приема, че по-евтиният вариант е едноетажната, всъщност е доста подвеждащо и това зависи от редица други елементи, от които се състои тя. Разликата може да се окаже не толкова чувствителна, а и водещият мотив трябва да е комфортът и нуждите на семейството, което да ни отведе и до правилното решение. Разбира се преценката зависи и от самата квадратура, която предвиждате да заемете в двора на имота си.

Сеизмичната устойчивост също е идентична при къщи на един или два етажа, въпреки че масово хората се плашат от високи сгради. Бихте могли да потърсите експерти за консултация по тази тема, които да ви успокоят и да ви информират относно вашата сигурност. Разпределението не променя стабилността на конструкцията – по-важни тук са качеството на материалите и фундаментът.

Поддържането и чистотата са съображения, които също не бива да се подценяват. Когато е налице втори етаж, усилията могат да ви се сторят повече и по-ангажиращи. Все пак твърдението е спорно, защото всяка домакиня може да помисли за максимално облекчаване с помощта на уреди или обслужване от страна на почистващи компании.

Да не забравяме и гледката от терасата! Ако къщата е на два етажа, ние ще се наслаждаваме на такава, особено ако сме близо до морето. Въпрос на лично желание и представи как да сбъднете мечтата си, защото понякога една веранда може да ви предостави същото удоволствие от престоя навън.