Рецепта за почистване на всяко, появило се петно по вашите мебели

Съвети за професионално почистване на вашата мека мебел

Ужасно е да си купите нещо ново и толкова дълго желано, и в един момент след известна употреба, да си дадете сметка, че е заприличало на стогодишно – износено и ликьосано.почистване

Ето сега пак ще трябва да пръснете една определена сума пари, за да направите претапициране на дамаската на дивана, канапето или друг вид от вашите мебели в дневната, които имат текстилна дамаска. Знайте обаче, че не е нужно да викнете веднага майстор-тапицер, ако имате петна по тексилната или кожената дамаска на вашите мебели. Повечето от долните ни съвети важат за петна, които не са по-стари от няколко дни, като за червеното вино дори важи само за пресни петна. И все пак не пречи да опитате, и чак след това да се обадите на „Бърза помощ” за мебели.

Идеи как да почистим мебелите и текстилните дамаски бързо и лесно

Кафе – Ако току-що или преди няколко дни сте полели дивана си с кафе, не се притеснявайте, че ще остане завинаги така. Дори петната от кафе излизат много лесно. Просто трябва да обработите петното от кафе със сапун, след това забърсвате с влажна кърпа и оставяте да изсъхне.

Плодов сок – Тук ще ви трябва прясно приготвен разтвор от оцет и амоняк. След това нанасяте върху петното и оставяте да изсъхне.

Червено вино – Сигурно смятате, че петната от червено вино са като бич за вашите мебели – не излизат с каквото и да ги перете? Явно не знаете как точно се пере, защото има едно изпитано и много ефикасно средство за премахване веднъж завинаги на червените петна от вино. Докато петното все още е влажно /това е много важно!!!/ го поръсете обилно с готварска сол и оставете да абсорбира. След като вече платът е изсъхнал, само обирате солта с мека четка, кърпа или прахосмукачка. И диванът е като нов.

Бира – Ако сте полели с бира дамаската на своята мека мебел, само обработете мястото със сапун и оставете да изсъхне. След това обаче си пригответе разтвор от литър вода и 2 с.л. оцет. Поставяте от този разтвор малко върху петното и оставете известно време да подейства.

Дъвка – Залепналата дъвка се отстранява с помощта на кубчета лед, както са си във формата за лед. Оставете малко, докато дъвката се втвърди. После само остъргвате с тъп предмет. Забършете накрая с кърпа, напоена с метилов алкохол.

Кръв – Тук също е много важно петното да е влажно. В този случай ще трябва само да изплакнете със студена вода.

Шоколад –Обработва се с топла вода и сапун. Подсушава се с кърпа.

Восък – Почистването на восък /накапано от свеж/ е изключително лесно. Парченцата се натрошават, а останалото мазно петно на дамаската се почиства, като се сложи върху него памучна кърпа, и се минава с гореща ютия.

Сладко, бонбони – Върху петното от сладко се нанася разтвор от вода, оцет и сапун. След това се оставя да изсъхне, и се изпира с гореща вода и се оставя пак да изсъхне.

Златни правила за грижа

Дамаската на меките мебели по принцип е тяхното най-слабо място. Много зависи как ще изглежда вашата мебел от това как се поддържа. За да изглеж­дат мебелите ви нови по-дълго време трябва да съблюдавате няколко правила.

  • Никога не перете дамаската в перална машина.
  • Не я чистете твърде често с прахосмукачка. Вместо това може да ползвате мека четка.
  • Химически препарат за петна не се нанася директно върху дамаската. По-добре по­ставете първо тънка материя и отгоре нанесете препарата,
  • В никакъв случай не нанасяйте по едно и също време няколко различни почистващи препарата.
  • Нека дамаската изсъхне по естествен начин след като обработите петното. Само може да попиете излишната влага с хартиена сал­фетка.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − five =