Съвети от майстори: Как да освежите старите плочки

Ако къртенето не ви се струва удачен вариант, винаги може да приложите и други ценни решения

Старите плочки не винаги са за подмяна, но с времето започват да ни омръзват и изпитваме желание за освежаване на обстановката. Къртенето не винаги е удачен вариант и винаги могат да се намерят други ценни решения.

Следвайте тези полезни съвети на майстори, които споделят опита си от практиката:

Панели

На пазара се предлагат сглобяеми панели, които могат да скрият частта от стената, покрита с кухненски плочки. Съществуват различни стилове и материали на изработка, а някои могат да бъдат боядисани и в предпочитан от вас цвят. Има също и бамбукови, които се отличават със своя естествен вид. Закрепват се с лепило или пирони, като преди това се прави съответното измерване и рязане, за да паснат на изискванията на зоната с плочките.

Боядисване на фугите

Самозалепващи плочки

Възможна е покупката на винилови плочки или от други устойчиви суровини, които са със самозалепващо покритие. Вариантите за цветове, модели и стилове са разнообразни. Преди да положите новите обаче трябва да почистите идеално повърхността, да оставите да изсъхне и да внимавате да запазите правилно отстояние между фугите.

Боядисване

Ако само цветът не ви допада и искате да го промените, за да пасне на останалия интериор, може да пристъпите към боядисване на старите плочки. Тази идея е сравнително лесна, а и напълно постижима и за скромен бюджет. Плочките трябва да преминат обработка с обезмаслител и почистване с гъба. Следващата стъпка е забърсване със сапунена вода и накрая с чиста, памучна кърпа, напоена с малко количество спирт. Време е за слоя боя (за предпочитане емайллак), който трябва да е тънък, да попие добре и да престои цяла нощ, преди да бъде нанесен втори такъв.

Картинна галерия

Това е по-нестандартен подход, но също препоръчителен, ако успеете да покриете максимално площта с картинната галерия. Бихте могли да се спрете на каквито и да е произведения на изкуството, както и на фотографии в красиви рамки. Целта е единствено да се стремите да ги подредите хармонично, а също и да усвоите максимално участъка със старите, неугледни плочки.

Плочки, но нови

Тази стратегия не е загубена кауза, стига настоящите плочки да са в сравнително добра форма и да са здрави. Изберете новите модели, минете основата с бетон контакт, едва тогава намажете с лепило за флекс, за да се закрепят добре. Ако има гланц по плочките, трябва да се положи контактен грунд с пясък. За по-прецизно поставяне или поне за по-конкретна насока и консултация, вероятно ще се наложи намесата на специалист.

Съветите за вашия дом дадоха професионални майстори от София.