Какво трябва да знаем за санирането на жилище – външна изолация

Независимо от стремително развиващата се технология в света на строителството и високата ефективност на системите на отопление, качествената топлоизолация си остава важна част от всяко строителство. И за това си има редица причини.

Съвременната топлоизолация включва използването на редица новаторски технологии, чиято цел е постигане на максимален ефект при съхранението на топлината във вътрешните пространства на сградата. При строителството на нова постройка още на етап проектиране трябва да се вземат необходимите мерки за последващ монтаж на ефективна топлоизолация, която има няколко основни направления: топлоизолация на фундаменти, стени и покрив. Не е за подценяване факта, че с напредването на строителните технологии, все повече място се отделя за прозорци и врати, както и изполването на значително по- тънки стени. Поради тези причини, подбора на ерудиран екип монтажници и необходимите материали за спецификата на всяка сграда играе решаваща роля за ефективността на всяка топлоизолация.Топлоизолация на сграда

> Материали за топоизолация

Широко експлоатираните материали, които масово се използват при строителството на традиционните сгради в днешно време като панелни и тухлени блокове (тухла, армиран бетон, дърво) при еднослойна конструкция не покриват критериите на действащата нормативно-техническа наредба, според която за постигането на максимален топлоизолационен ефект се изисква многослойна конструкция, в чийто състав трябва да влиза и монтажа на качествена топлоизолация, съобразена със спецификите на всяка сграда.

> Монтаж на външна топлоизолация

Монтажът на всяка топлоизолационна система изисква правилен подбор на подходящияте материали. При избора на материали е важно да се вземе под внимание предназначението на сградата, от какви строителни компоненти е изградена, както и нейното местоположение.
> Как се слага топлоизолация

За допълнителен ефект е препоръчително да се изолира и вътрешната част на стените с подходящи за целта материали като гипсокартон и вата. По този начин се постига значително понижаване топлообмена на стените с външната среда, като същевремено се упражнява контрол над влажността в помещението. Тук отново важна част играе подбора на подходящи топлоизолационни материали и опитни специалисти, тъй като нивото на влажност е възможно да се повиши над нормите, ако не се подберат правилните материали и не се спази технологията на монтаж.

Преди да започнете топлоизолация на стените, непременно се консултирайте със специалисти в тази област!

Сериозно внимание трябва да се отдели и на фасадната топлоизолация на панелните сгради. Поради тяхната специфика, над 35 % от загубите на топлина в помещенията протича през стените. Освен това, външните стени са изложени на неблагоприятно въздействие на температурните амплитуди, валежи, пряка слънчева топлина, както и на вредни ултравиолетови, инфрачервени лъчения.

> Технологични изисквания

Топлоизолацията на фасадата е строителна система, изискваща точно спазване на технологичните указания за монтаж. В случаите на неправилен монтаж е възможно да се образуват множество тъй наречени ’’студени мостове’’ в участъците между самата стена и топлоизолационните плочи, което води до значително понижаване на ефективността от цялата работа. Плочите задължително трябва да се редят на отдолу нагоре без да се оставят пролуки между тях. За съжаление тези основни правила не се спазват от всички монтажници, което води до голяма степен и до загуба на ефективност на топлоизолацията.

> Цени за топлоизолация ( цена за труд и материали )

Най-ниската цена за материали топлоизолация е в порядъка на 15 лв/м2, средната цена на квалифициран алпинист майстор е около 15лв/м2. Към крайната цена фирмата, които извършва топлоизолация включва и транспортните разходи и разходите за наемане на скеле, така общата цена на квадратен метър става около 30-35 лв.

Цена на материалите:

Стиропор:

 • Стиропор Баумит ПроТерм Топлоизолация размери от 2см до 12см е 2,18 лв за кв.м.
 • ТОПЛОИЗОЛАЦИОННА ПЛОЧА FIBRAN 300-L – 50 мм е 9,12 лвза кв.м.
  ТОПЛОИЗОЛАЦИОННА ПЛОЧА FIBRAN 300-L – 40 мм – Цена: 7,30 лв за кв.м.

Каменна вата:

 •  Каменна вата Knauf KR S /50 -120 мм/ –  3,13 лв за кв.м
 •  КАМЕННА ВАТА KNAUF KR Pod Plus Топлоизолация / 20 – 50 мм /- 4,11 лв за кв.м.

Стъклотекстилна мрежа:

 • СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА BAUMIT STARTEX – 50м- 1,44 лв за л.м.
 • СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА WEBER- 1,98 лв за за л.м.
 • СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА CERESIT CT 325- 1,88 лв за л.м.

Профили за топлоизолация:

 • ЛАСТМАСОВ ЪГЛОВ ПРОФИЛ С МРЕЖА за Топлоизолация BAUMIT 2,5м- 2,43 лв
 • PVC ЪГЛОВ ПРОФИЛ за Топлоизолация WEBER 2,5лм- 3,80 лв
 • ПЛАСТМАСОВ ВОДООТКАПВАЩ ПРОФИЛ WEBER – 2,5лм- 11,40 лв