Видове бутимни керемиди от гледна точка на форма и модификация

Вече сте чували от приятели и от собственици на домове, които са монтирали шингли на покрива си. Чудите се обаче какви форми, цветове, размери имат те. Ето няколко реда за видовете битумни керемиди, които може да са ви от полза.

От гледна точка на различните спецификации на битумните керемиди, те могат да се поставят в категорията, класически, традиционни и специални, според функциите си и според начина на поставяне, както и според други характеристики известни на производителите и на маjсторите по покривни пространства. Всички тази видове шингли независимо от това дали са широкоизползвани или за по-специфични полагания, имат няколко типични форми.

Най-разпространената форма е класическия правоъгълник, следва така наречената битумна керемида  тип боброва опашка. Тези две форми са най-разпространени и най-използвани. Потребителите имат възможност да избират шестоъгълни шингли (хексагон) или керемиди в диамaнтена форма. Всички форми имат специфика, която предлага уникален външен вид и подредба. Различните форми са несъвместими помежду си и е добре да знаете, че когато инсталирате битумни керемиди, вие създавате еднородна композиция върху покрива.

Сред цветовете, които могат да се избират са: класическо червеникаво-кафяво, което имитира цвета на повечето керемиди, но заради естеството на битума, кафявото е по-тъмно и по-матово като излъчване. Може да намерите още, зелени шингли, сиви битумни керемиди, сини модели, както и други разновидности на кафявото, сивото; все неутрални цветове, които имат по-матово излъчване както споменахме, заради битумната материя.

Специалните модели битумни керемиди са ламинатните и самозалепващите се. Те изискват допълнително запознаване със спецификациите, при положение, че се интересувате от тях. Заедно с битумните керемиди, които избирате има и множество аксесоари, лепила за шингли, специални рулонни мембрани за всеки вид керемида, според цвета и спецификациите и т.н. Можете да избирате вида керемиди според вашия покрив, според вида, който искате той да има и според други важни естетически и функционални детайли, които са известни на вас като собственици и потребители.