Всичко за качествения поликарбонат – видове, свойства, приложения

Поликарбонатът е лек, но същевременно здрав материал

Поликарбонатът е комплекс от термопласти, които се отличават с обща формула и имат широко приложение.

Благодарение на факта, че поликарбонатът има висока устойчивост на удар, а също и голяма здравина, той се използва широко в при създаването на различни конструкции за множество промишлени отрасли.
поликарбонат

Поликарбонатът има широко приложение в строителството

Освен това, в дадения случай за подобряване на механичните свойства на материала, композициите от него обикновено се изпълват със стъклени влакна.
Поликарбонатът се използва широко и в производството на компактдискове, лещи, в строителни работи.

Повече информация за поликарбонатът : https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82

Например в днешно време навсякъде може да срещнете козирки или навеси от този материал. От него може също да се направи ограда или беседка за вилата. Впрочем, и покривът от този материал е доста разпространено явление.

Процесът на производството на клетъчен поликарбонат, както и на другите видове поликарбонат, е сложен, но ще се опитаме да го разгледаме колкото може по-накратко и понятно.

Поликарбонатът обикновено се получава в резултат на синтез, което предполага няколко стадия, в които участват няколко различни съставки наведнъж. Самият поликарбонат се изготвя във вид на гранули, т.е. много дребни зърна, които лесно се запазват и транспортират. Листовете от поликарбонат могат да бъдат разнообразни. Например, тук ще споменем клетъчния, профилирания и монолитния поликарбонат.

Като разглеждаме детайлно листовия поликарбонат и неговите видове, преди всичко трябва да кажем, че листовете на клетъчния поликарбонат най-често се използват за направа на козирки и навеси. Освен това клетъчният поликарбонат се използва и в селското стопанство за монтиране на парници – днес те се правят точно от този материал.

Защо клетъчният поликарбонат има толкова широко приложение?

Поради неговите характеристики, особено малкото му тегло, при монтирането му не е необходимо използване на товароподемна техника, а също и изграждане на масивни поддържащи конструкции.

Висока еластичност и голям цветови асортимент

Забележително е, че може да се намери и цветен клетъчен поликарбонат, което значително разширява сферата на приложението му. Поликарбонатът също се огъва доста лесно и дори в такъв вид запазва всичките си якостни характеристики. Към предимствата на този вид поликарбонат може да се прибави и това, че има възможност на листа да се нанесе особен слой, който предотвратява натрупването на конденз върху него.

Многофункционалност

Трябва да обърнем особено внимание и на свойствата на монолитния поликарбонат. Те осигуряват възможност за прилагането му в различни отрасли. Например прозрачният монолитен поликарбонат се използва широко за изграждане на светлопропускливи конструкции в строителството и машиностроенето. Освен всичко това, той се прилага активно при построяване на рекламни конструкции, непробиваеми за куршуми защитни заграждения. Ако говорим за свойствата на профилирания поликарбонат, трябва да отбележим, че този материал представлява профили с определена конфигурация, които се прилагат при монтажа на вече споменатия клетъчен поликарбонат.
Както и много други строителни материали, поликарбонатът притежава редица предимства. Сред тях трябва да отбележим неговата лекота, благодарение на която монтажът на поликарбоната е лесен и не изисква особени разходи. Известно е, че поликарбонатът е удароустойчив материал, който се отличава също с висока термоустойчивост, лесно издържа дори значителни натоварвания. Освен това поликарбонатът не се възпламенява, а също и не допринася за разпространение на огъня. Той се отличава с доста високи топлоизолационни качества и е отлична шумоизолация.

Цени за поликарбонат

Цените варират от 70 до 170 лева в зависимост от качеството и плътността. Най-често срещаните размери са от 2100x 6000 мм, и са с маса: 1300 гр/м2, продават се в пакет от от 4-ри до 10 листа.

Навеси от поликарбонат

Поликарбонат с метална конструкция
Поликарбонат с метална конструкция
Плътен поликарбонат с метални тръби
Плътен поликарбонат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фирми произвеждащи поликарбонатови изделия:

http://polikarbon.bg/

http://www.tuplex.bg/

http://www.ecoplastica.eu/bg/

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

three × three =